20/03/18 Ángela Nieto, reconeguda amb el Premi Fundació Lilly d’Investigació Biomèdica 2018

angela-nieto-reconeguda-amb-el-premi-fundacio-lilly-dinvestigacio-biomedica-2018

La investigadora de l’Institut de Neurociències -centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández- i membre del Comité de Direcció de l’AVAP Ángela Nieto ha estat distingida amb el Premi de la Fundació Lilly a la Investigació Biomèdica Preclínica 2018. El guardó reconeix la seua contribució pionera a l’estudi dels mecanismes moleculars durant el desenvolupament embrionari relacionats amb el desenvolupament de fibrosi i càncer.

Les investigacions d’Ángela Nieto han contribuït a obrir noves línies d’investigació en la lluita contra malalties degeneratives d’òrgans interns. El seu treball s’ha centrat en la transició epiteli-mesènquima, un mecanisme molecular fonamental durant el desenvolupament embrionari. Aquest mecanisme ha estat clau per a estudiar com la reactivació de programes embrionaris en l’edat adulta provoca el desenvolupament de patologies com el càncer, la fibrosi o les alteracions del creixement.

Així mateix, recentment el seu grup d’investigació va definir el mecanisme que determina el posicionament del cor a l’esquerra, gràcies al qual podem entendre millor les malformacions cardíaques congènites

Ángela Nieto dirigeix ​​el laboratori de Fisiopatologia dels moviments cel·lulars en vertebrats a l’Institut de Neurociències a Alacant, que compta amb 22 investigadors. És autora de més de 120 articles en revistes científiques d’alt impacte i la seua tasca investigadora ha estat reconeguda amb importants guardons, com el Premi de la Fundació Carmen y Severo Ochoa o el Rei Jaume I en Investigació Bàsica, el 2009, i el Premi Mèxic de Ciència i Tecnologia 2017, entre d’altres. Nieto és representant d’Espanya en diversos comités internacionals i membre del comitè científic i tècnic de l’Agència Estatal d’Investigació.

La Fundació Lilly té com a objectiu contribuir a l’excel·lència en la Ciència i la Medicina a Espanya, a través d’activitats dirigides al foment de la Ciència, a l’impuls de la Medicina i de la promoció de l’Humanisme Mèdic. Anualment, la Fundació convoca els Premis d’Investigació Biomèdica. Aquest any, també ha estat guardonat al doctor Alvar Agustí, director de l’Institut Respiratori de l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​en la categoria d’Investigació Biomèdica Clínica.

Fonts: Fundació Lilly, CSIC y UMH