05/05/17 L’AVAP crea un comité d’expertes per a l’avaluació de l’anàlisi de gènere en la investigació

avap-crea-un-comite-expertes-per-a-avaluacio-analisi-de-genere-en-la-investigacioAmb l’objectiu de definir les variables que permeten determinar el grau d’implementació de la perspectiva de gènere en els projectes d’I+D+i concurrents a les subvencions de la Conselleria d’Educació, l’AVAP ha constituït el Comité d’Expertes en Avaluació de la Integració de l’Anàlisi de Gènere en la Investigació (IAGI).

El passat mes de gener la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport va convocar les subvencions del Programa per a la promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació a la Comunitat Valenciana per a l’exercici 2017. Una de les novetats d’aquesta edició és la valoració de la perspectiva de gènere en el contingut de l’acció a desenvolupar per a l’avaluació de les sol·licituds.

En concret, la perspectiva de gènere es tindrà en compte en les ajudes per a la realització de projectes d’I+D+i desenvolupats per grups d’investigació emergents, a les subvencions per a grups d’investigació consolidables i en les subvencions del programa Prometeo per a grups d’investigació d’excel·lència.

El Comité d’Expertes IAGI està compost per una presidenta i cinc vocals per cadascuna de les branques de coneixement. Totes elles són investigadores de reconegut prestigi, que aborden la perspectiva de gènere des dels seus respectius camps. La composició del comité creat per l’AVAP és la següent:

  • Presidenta: Capitolina Díaz Martínez. Catedràtica de Sociologia de la Universitat de València. Ha estat presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), directora de la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri d’Educació i Ciència i directora general per a la Igualtat en l’Ocupació en el Ministeri d’Igualtat. La seua investigació se centra en temes sobre gènere i ciència, gènere i ocupació i gènere i metodologia de les ciències socials.
  • Vocal Humanitats: Mª Isabel Carrera Suárez. Catedràtica de Filologia Anglesa a la Universitat d’Oviedo. Les seues línies d’investigació se centren en les literatures contemporànies en anglès i en les interseccions entre les teories postcolonials i de gènere.
  • Vocal Ciències de la Salut: Carme Valls Llobet. Endocrinòloga. Ha estat professora de Medicina de la Universitat de Barcelona i directora del Programa Dona, Salut i Qualitat de Vida del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris CAPS, que se centra en la investigació i docència sobre temes de salut, dones i gènere. Ha impulsat una xarxa de dones professionals de la salut a Espanya (Red-Caps).
  • Vocal Ciències Experimentals: Mª Dolores Pereira Gómez. Professora Titular de Petrologia i Geoquímica a la Facultat de Ciències de la Universitat de Salamanca, dins del Departament de Geologia. Responsable del Grup d’Investigació Reconegut “Caracterització de Geomaterials”. Vicepresidenta per a Europa del Sud de l’Heritage Stone Task Group (HSTG) i vicepresidenta d’AMIT.
  • Vocal Ciències Socials: Mª Ángeles Durán de las Heras. Ha estat catedràtica de Sociologia de la Universitat de Saragossa i encarregada de càtedra a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat Autònoma de Madrid, així com professora d’Investigació al CSIC, presidenta de la Federació Espanyola de Sociologia, i fundadora i directora de l’Institut d’Estudis de la Dona de la Universitat Autònoma de Madrid i de la Càtedra UNESCO ‘Polítiques d’Igualtat’. És Premi Nacional d’Investigació per a les Ciències Socials, Econòmiques i Jurídiques ‘Pascual Madoz’ (2002) i doctora honoris causa per les universitats de València, Autònoma de Madrid i Granada.
  • Vocal Enginyeria: María Villarroya Gaudó. Professora Contractada Doctora de l’àrea d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors de l’Escola d’Enginyeria i Arquitectura de la Universitat de Saragossa. Presidenta de l’Associació Aragonesa de Dones Científiques i Tècniques. El 2008 va posar en marxa l’Observatori d’Igualtat de Gènere de la Universitat de Saragossa del que va ser la seua primera directora. És membre de la Comissió Assessora Dona i Ciència del Govern d’Aragó.