13/03/19 El Govern espanyol aprova mesures urgents per millorar la investigació científica

El Govern espanyol va aprovar el passat mes de febrer el Reial Decret Llei 3/2019, de mesures urgents en l’àmbit de la Ciència, la Tecnologia, la Innovació i la Universitat (BOE, 9 de febrer de 2019).

L’objectiu és facilitar el treball dels investigadors i investigadores perquè puguen centrar-se en avançar en el coneixement científic i en la seua aplicació a la societat.

Les mesures inclouen substituir la intervenció prèvia als OPIs, facilitar la compra de materials i permetre la contractació ágil i estables del personal investigador, reduir les càrregues administratives que dificulten el desenvolupament dels projectes científics, augmentar els mitjans per evitar retards en les convocatòries i millorar la igualtat d’oportunitats entre investigadors i les condicions dels universitaris amb prèstecs Renda-Universitat.

Aquests canvis normatius atenen a l’especificitat del sistema d’I+D+i dins del sector públic i ajudaran a flexibilitzar i millorar el funcionament dels centres d’investigació i les universitats.

La bateria de mesures, que inclou 10 canvis legislatius, persegueix que el personal investigador puga centrar-se en el seu treball de generació i transferència de coneixement i puguen així competir millor en l’àmbit internacional i captar talent investigador.

 

Font: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.