11/10/16 Francis Mojica, Andrés Pedreño, Carmen Aranegui i Joan Francesc Mira, Premis 9 d’Octubre 2016

francis-mojica-andres-pedreno-carmen-aranegui-i-joan-francesc-mira-premis-9-doctubre-2016La Generalitat Valenciana ha reconegut amb els Premis 9 d’Octubre 2016 al professor titular i director del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant, Francis Mojica; a l’exrector d’aquesta institució acadèmica, Andrés Pedreño; a la catedràtica emèrita d’Arqueologia de la Universitat de València, Carmen Aranegui, i al catedràtic de Grec de la Universitat Jaume I de Castelló, Joan Francesc Mira, entre altres.

Francis Mojica ha rebut la Distición al Mèrit Científic; un “reconeixement a la seua trajectòria i a les seues aportacions al millor coneixement dels microorganismes i la lluita contra les malalties“. L’investigador és un dels més grans especialistes mundials en el camp de la microbiologia pels seus treballs sobre els sistemes immunològics dels bacteris, entre els que destaca el descobriment del sistema CRISPR. La seua tasca, que ha obert nous camins per al desenvolupament d’avenços revolucionaris en la biotecnologia i la biomedicina, ha estat reconeguda amb guardons com el Premi Jaume I a la Investigació Bàsica en 2016.

En el cas d’Andrés Pedreño, “la seua trajectòria acadèmica i la seua contribució al desenvolupament de les institucions universitàries valencianes” també l’han fet mereixedor de la Distinció al Mèrit Científic. Les seues línies d’investigació s’han centrat en l’anàlisi input-output de l’economia, el mercat de treball i el creixement regional. Va ser seleccionat com Eisenhower Fellow, és doctor honoris causa per la Universitat de Nottingham Trent, membre de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques d’Espanya, i ha rebut, entre altres premis, la Medalla d’Or de la Universitat d’Alacant, institució de la que va ser rector entre els anys 1993 i 2000.

Carmen Aranegui ha estat guardonada amb la Distinció al Mèrit Cultural, com “reconeixement a la seua aportació investigadora i docent“. Especialista en cultura ibèrica i romana, forma part de diferents comités d’experts de rang interacional i, entre altres, ha dirigit excavacions al Grau Vell de Sagunt, des de 1997 i en el jaciment arqueològic de Lixus, prop de Larache (Marroc), entre 1995 i 2009. És, a més, editora científica de les memòries arqueològiques d’aquestes excavacions.

Per la seua banda, Joan Francesc Mira ha rebut el Premi de les Lletres com “reconeixement a tota una vida dedicada a l’observació metòdica de la gent“. És considerat com el pare de l’antropologia valenciana pels seus estudis sobre la cultura i la tradició, així com un dels escriptors més importants en llengua valenciana del segle XX. Ha estat guardonat amb el Premi Joan Fuster d’Assaig, el Premi Nacional de la Crítica o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, entre d’altres.

Consulta la resta de galardonats amb els Premis 9 d’Octubre 2016

Font: Generalitat Valenciana