28/03/18 La investigadora de l’IN Guillermina López-Bendito, Premi Joseph Altman en Neurociència del Desenvolupament

la-investigadora-in-guillermina-lopez-bendito-premi-joseph-altman-en-neurociencia-del-desenvolupamentLa investigadora de l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH), Guillermina López-Bendito ha estat guardonada amb el Premi Joseph Altman en Neurociència del Desenvolupament pel seu treball sobre els circuits tàlem-corticals, implicats en processos com la percepció sensorial o la consciència.

La Societat Japonesa de Neurociència concedeix aquest reconeixement per a commemorar els èxits en neurociència del desenvolupament del científic nord-americà Joseph Altman, premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica 2011, que va descobrir la neurogènesi adulta en l’escorça cerebral.

El tàlem és una estructura simètrica localitzada al centre del cervell que funciona com un controlador de la informació que arriba al cervell procedent dels sentits, a excepció de l’olfacte. El tàlem és essencial perquè es duguen a terme adaptacions que tenen lloc quan algun dels sentits no es desenvolupa adequadament o es perd totalment abans del naixement.

Guillermina López-Bendito dirigeix ​​el grup de Desenvolupament, Plasticitat i Regeneració dels Circuits Talamocorticales a l’IN, l’objectiu del qual és trobar formes de restaurar els circuits sensorials danyats. Per a això estudien en ratolins sense retina -essencial per a la vista- o sense còclea -fonamental per a l’oïda- què passa a la zona de l’escorça cerebral encarregada de processar la informació visual o auditiva, respectivament, quan aquesta falta.

Mitjançant el seu treball ha descobert que, per a compensar la falta de visió, l’àrea de l’escorça cerebral que processa la informació procedent dels bigots dels ratolins, equivalents al nostre tacte, augmenta un 15%. Tot i que ja se sabia que aquesta adaptació passa en persones que perden la vista al llarg de la vida, l’equip de Guillermina López-Bendito ha demostrat que aquest procés també es dóna durant l’etapa embrionària. En aquest sentit, el seu treball se centra en la reprogramació d’un tipus de cèl·lules del cervell que esperen convertir en neurones per a restaurar els sentits alterats.

La cerimònia de lliurament del Premi Joseph Altman en Neurociència del Desenvolupament tindrà lloc durant la 41ª Reunió Anual d’aquesta societat, que se celebrarà a Kobe (Japó) del 26 al 29 juliol.

Font: CSIC