11/01/18 La Universitat de València investeix doctor ‘honoris causa’ Francisco Martínez Mojica

la-universitat-de-valencia-investeix-doctor-honoris-causa-francisco-martinez-mojica

La Universitat de València ha investit doctor honoris causa el microbiòleg i descobridor del sistema CRISPR, Francisco Martínez Mojica, en un acte que ha tingut lloc aquest dijous al Paranimf de l’edifici històric del carrer de La Nau, en el marc de la celebració dels 50 anys dels estudis de biologia a la Universitat.

Mojica és professor titular del departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia i membre de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi Ambient ‘Ramon Margalef’ de la Universitat d’Alacant. A més, forma part del Consell Assessor de l’AVAP des del passat mes de març de 2017.

La trajectòria investigadora del doctor Mojica destaca pel descobriment del sistema d’immunitat adquirida CRISPR Cclustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeteats), que utilitza els bacteris i arqueges per a defensar-se de la infecció per virus.

Durant la seua intervenció ha explicat que “aquest espectacular avanç del coneixement va ser possible gràcies a la tasca individual d’investigadors i a la comunicació sense restriccions entre membres de la comunitat científica, menyspreant les barreres internacionals i els interessos particulars de les respectives institucions”. Al que ha afegit que “només quan han entrat en joc algunes de les qüestions més banals de l’ésser humà, com el prestigi personal o els beneficis econòmics, s’està posant en risc que ens puguem beneficiar a curt termini de tan sorprenent desenvolupament”.

La seua activitat científica li ha merescut importants reconeixements com la Medalla d’Honor Científica Dr. Balmis, la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Científic, el Premi “Rei Jaume I” d’Investigació Bàsica, el Premi “Alberto Sols” a la millor tasca investigadora en Ciències de la Salut, el Premi Fundació BBVA Fronteras del Conocimiento en la categoria de Biomedicina, el Premi Albany i el de la Fundació Lilly d’Investigació Biomèdica 2017. Així mateix, cal recodar que el passat mes de setembre també va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de València.

Font: Universitat de València