Acreditació Institucional
L’acreditació institucional de centres s’estableix com a alternativa al model d’acreditació de títols universitaris oficials. El procediment a seguir està regulat en el recentment aprovat Reial decret 640/2021, de 27 de juliol, de creació, reconeixement, autorització i acreditació d’universitats i centres universitaris, per la qual cosa l’activitat es desenvoluparà d’acord amb la legislació espanyola.
Per a obtindre l’acreditació institucional, les universitats hauran de complir els següents requisits:
a) Haver renovat l’acreditació inicial de, almenys, la meitat dels títols oficials de Grau, Màster i Doctorat que impartisquen, d’acord amb el procediment general previst en el Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s’estableix l’ordenació dels ensenyaments universitaris oficials.
b)La implantació del seu sistema de garantia interna de qualitat, orientat a la millora contínua de la formació oferida als estudiants haurà d’estar certificada, d’acord amb el que s’estableix en el Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, i d’acord amb les Normes i Directrius per a la Garantia de la Qualitat en l’Espai Europeu d’Educació Superior (ESG).
La renovació de l’acreditació de les institucions, o la reacreditació institucional, es realitzarà en el termini de cinc anys des de la data d’obtenció de la primera o posterior decisió d’acreditació del Consell d’Universitats. El procediment d’avaluació de la re-acreditació institucional anirà acompanyat d’un informe d’un panell d’experts externs que haurà de ser independent de la institució que sol·licita l’acreditació.
L’AVAP emetrà un informe d’avaluació vinculant per al Consell d’Universitats que, si escau, emet la resolució d’acreditació que es remetrà a la universitat, a la Comunitat Autònoma i al Ministeri competent en matèria d’educació superior a l’efecte de la inscripció dels centres acreditats en el Registre d’Universitats, Centres i Títols.
Aquesta activitat se centra específicament en la comprovació de l’eficàcia dels Sistemes de Garantia Interna de Qualitat de les universitats i la seua correlació amb els estàndards establits en la Part 1 de l’ESG.
Actualment l’AVAP no pot realitzar aquesta activitat ja que la legislació vigent estableix que la universitat haurà de sol·licitar l’acreditació institucional dels seus centres a l’ANECA, o a l’organisme d’avaluació externa de la comunitat autònoma en el territori de la qual estiga establida la universitat i que estiguen inscrits en el Registre Europeu de Garantia de Qualitat (EQAR). Si s’aconsegueix la inscripció en el registre EQAR l’AVAP podria realitzar aquesta activitat.
El 3 de març de 2022 s’ha publicat la Resolució de la Secretaria General d’Universitats, per la qual es dicten instruccions sobre el procediment per a l’acreditació institucional de centres d’universitats públiques i privades, i es publica el Protocol per a la certificació de sistemes interns de garantia de qualitat dels centres universitaris i el Protocol per al procediment d’avaluació de la renovació de l’acreditació institucional de centres universitaris, aprovats per la Conferència General de Política Universitària. Descarregar el PDF del BOE-A-2022-3710