Divendres passat, 12 de juliol, la Universitat Catòlica de València (UCV) va celebrar la primera graduació del Màster Conjunt en Biotecnologia Marina (Joint Màster Programme in Marine Biotechnology), un esdeveniment que va comptar amb la participació de Javier Oliver, Director General de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP).
La cerimònia, que va tindre lloc d’11.30 a 13.00 en la seu Santa Úrsula, va destacar per reunir 24 alumnes de diverses nacionalitats, els qui van culminar amb èxit este prestigiós programa desenvolupat en el marc del programa europeu Erasmus Mundus i sota l’aliança EU-CONEXUS.
El Màster Conjunt en Biotecnologia Marina s’ha desenvolupat amb la col·laboració de huit universitats europees, formant part de la iniciativa EU-CONEXUS, que busca aconseguir l’excel·lència mediambiental en les zones costaneres. Durant l’acte de graduació, Javier Oliver va destacar que la formació d’este màster posa als seus titulats “en l’avantguarda de la innovació” i va assegurar que esta experiència acadèmica els obrirà portes en el mercat laboral amb les millors condicions.
“Com a director de la AVAP, he tingut la sort de conéixer este màster des del seu inici i vull felicitar a tots els que han promogut i desenvolupat este títol de postgrau. El seu esforç ha portat al fet que celebrem hui esta graduació. Ha sigut un honor sentir-me part d’esta iniciativa”, va subratllar Oliver.
La cerimònia va comptar amb la presència dels rectors de les nou universitats que conformen el consorci EU-CONEXUS, encapçalats per José Manuel Pagán (UCV) i Jean-Marc Ogier (La Rochelle). També van ser presents els rectors de la Universitat Tecnològica del Sud-est (Irlanda), la Universitat de Rostok (Alemanya), la Universitat de Zadar (Croàcia), la Universitat de Klaipeda (Lituània), la Universitat d’Agricultura d’Atenes (Grècia), la Universitat Tècnica d’Enginyeria Civil (Romania) i la Universitat Frederick (Xipre). Jean-Marc Ogier, en el seu discurs, es va dirigir als graduats, destacant el seu paper crucial en la construcció d’un futur sostenible i ple de valors europeus com la tolerància i el respecte a la diversitat.
La graduació va marcar el tancament d’una setmana internacional dedicada a la sostenibilitat urbana, marina i costanera, que va incloure esdeveniments com el Blue Innovation Day. Este esdeveniment pioner busca fomentar l’expansió internacional de la biotecnologia marina a través de la col·laboració entre universitats, estudiants, investigadors i professionals de la indústria. Ester Olivas, directora general d’Emprenedoria i Internacionalització de la Generalitat Valenciana, va ressaltar la importància de l’ecosistema d’emprenedoria i innovació de la Comunitat Valenciana en este context.
José María Tormos, vicerector d’Investigació de la UCV, va emfatitzar el compromís de la universitat amb la innovació i la sostenibilitat a través del coneixement compartit i la cooperació. Va destacar que la millor estratègia d’innovació és la ciència oberta, essencial per a transformar la societat i promoure la seua sostenibilitat.
La participació de AVAP en este esdeveniment subratlla la importància de la relació entre les institucions educatives i les agències d’avaluació per a promoure l’excel·lència acadèmica i el desenvolupament sostenible. Este màster, resultat d’un esforç conjunt de múltiples universitats europees, representa un pas significatiu cap a la formació de professionals capacitats per a enfrontar els desafiaments mediambientals i tecnològics del futur.