La Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP) ha participat activament en els actes d’obertura del curs acadèmic 2024-2025 en les universitats públiques de la Comunitat Valenciana. La seua presència reafirma el compromís de l’entitat amb l’impuls d’una educació universitària de qualitat, centrada en el desenvolupament acadèmic i social.
Inauguració oficial del curs acadèmic en la Comunitat Valenciana
El dimecres 11 de setembre va tindre lloc la inauguració oficial del curs acadèmic 2024-2025, que aquest any ha correspost a la Universitat Politècnica de València (UPV).
L’acte va estar presidit pel rector de la UPV, José Capilla, i va reunir els rectors de les universitats valencianes, tant públiques com privades. Entre les universitats públiques, van estar presents Mavi Mestre (Universitat de València), Amparo Navarro (Universitat d’Alacant), Eva Alcón (Universitat Jaume I), Juan José Ruiz (Universitat Miguel Hernández d’Elx) i Carlos Andradas, rector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP). En representació de les universitats privades, van assistir José Manuel Pagán (Universitat Catòlica de València), Higinio Marín (Universitat CEU Cardenal Herrera), Rosa Sanchidrián (Universidad Europea de Valencia) i Eva Mª Giner Larza, rectora de la Universitat Internacional de València.
Entre les autoritats presents també es trobaven la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, i l’alcaldessa de València, Mª José Català, que van ressaltar el paper de les universitats en la innovació i el desenvolupament regional.
En aquesta ocasió, la lliçó inaugural va ser impartida pel catedràtic de la UPV José Miguel Adam, qui va presentar l’estudi, destacat recentment a la revista Nature, sobre la rellevància de les construccions resilients per al futur. Aquestes edificacions es caracteritzen per la seua capacitat de suportar i recuperar-se d’esdeveniments extrems, ja siguen desastres naturals, accions humanes o fins i tot el deteriorament natural de les estructures.
El director general d’AVAP, Javier Oliver, va assistir en representació de l’Agència, mostrant el seu suport a les institucions acadèmiques i subratllant la importància de la qualitat educativa per a afrontar els reptes del futur. Aquest esdeveniment també va destacar el creixement acadèmic de la UPV, que compta amb més de 31.000 estudiants matriculats en graus, màsters i doctorats.
Obertura a la Universitat d’Alacant (UA)
El dijous 12 de setembre va ser el torn de la Universitat d’Alacant (UA) per a inaugurar oficialment el curs acadèmic 2024-2025. La cerimònia va ser presidida per la rectora Amparo Navarro Faure, juntament amb la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, i el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira Jover.
Un dels temes centrals del discurs de la rectora va ser la implantació del Grau de Medicina a la UA. Amparo Navarro va afirmar que aquesta titulació “és una mirada al present i al futur”, i va subratllar la necessitat de més professionals sanitaris a Alacant, la cinquena província en població d’Espanya, però amb el menor nombre de places formatives en Medicina a nivell nacional i europeu. Durant la seua intervenció, va destacar que la implementació del Grau de Medicina a la UA és essencial per a respondre a la demanda social i enfortir l’oferta educativa de la institució.
Quant a la lliçó inaugural, va ser impartida per la catedràtica d’Òptica Inmaculada Pascual Villalobos, sota el títol “Holografia: més enllà d’una imatge tridimensional”. En la seua dissertació, la professora Pascual va repassar el desenvolupament de l’holografia des dels seus inicis, subratllant les múltiples aplicacions tecnològiques que té en l’actualitat, des de concentradors solars i sensors, fins a etiquetes de seguretat i pantalles informatives. Aquest àmbit d’investigació va començar a Espanya precisament en la Universitat d’Alacant, cosa que connecta la institució amb un camp d’avantguarda en la ciència actual.
En l’acte, van participar nombroses autoritats acadèmiques i polítiques, destacant l’assistència del director general d’AVAP, Javier Oliver, qui va reafirmar la col·laboració de l’Agència amb les universitats per a garantir una formació d’excel·lència
Aquest esdeveniment va subratllar la importància d’una col·laboració contínua entre les universitats i els òrgans avaluadors per a assegurar que cada curs acadèmic siga un nou pas cap a la millora de la qualitat educativa.
Inauguració a la Universitat Jaume I (UJI)
El divendres 13 de setembre, la Universitat Jaume I (UJI) va celebrar el seu acte d’obertura del curs 2024-2025, presidit per la rectora Eva Alcón. A l’esdeveniment van assistir figures rellevants com la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira Jover, i el rector honorari de la UJI, Francesc Michavila.
En el seu discurs, la rectora Eva Alcón va destacar el compromís de la UJI amb la innovació i la investigació d’impacte social, i va remarcar la necessitat d’una financiació adequada per a les universitats públiques. A més, es va ressaltar la importància de les universitats en la lluita contra les desigualtats, un tema destacat per la ministra Morant.
La catedràtica d’Estètica i Teoria de les Arts, Rosalía Torrent Esclapés, va ser l’encarregada d’impartir la lliçó inaugural del curs acadèmic 2024-2025, titulada “Art, poder polític i compromís social”. En la seua intervenció, va reflexionar sobre la relació entre l’art i el poder polític, destacant la importància que l’art es mantinga lliure de control polític per a preservar la seua funció crítica i el seu paper en la salut de les societats democràtiques.
L’acte també va comptar amb la presència del director general d’AVAP, Javier Oliver, acompanyat d’altres destacades personalitats acadèmiques com José Antonio Pérez Juan (director general d’Universitats), Esther Gómez Martín (secretària autonòmica d’Universitats) i Rafael Sebastián Aguilar (director general de Ciència i Investigació). Tots ells han estat presents en les diferents cerimònies d’obertura del curs acadèmic, reafirmant el seu compromís amb el suport i desenvolupament del sistema universitari valencià.
Apertura del curs acadèmic 2024-2025 a la Universitat Miguel Hernández (UMH)
La Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx va celebrar, el dia 3 d’octubre, l’acte d’obertura oficial del curs acadèmic 2024-2025, presidit pel rector Juan José Ruiz, al Saló d’Actes de l’edifici Rectorat i Consell Social del campus d’Elx.
L’esdeveniment ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira Jover, el president del Consell Social de la UMH, Joaquín Pérez, el rector de la Universitat Politècnica de Cartagena, Mathieu Kessler, i la secretària general de la UMH, Mercedes Sánchez. Entre les autoritats presents també es trobaven l’alcalde d’Elx, Pablo Ruz, el de Sant Joan d’Alacant, Santiago Román, i l’alcalde de Sant Vicent del Raspeig, José Rafael Llopis.
Durant la cerimònia, la secretària general va presentar la Memòria del Curs Acadèmic 2023-2024, detallant els fites i èxits de l’any anterior. L’acte també va incloure la lliçó inaugural impartida pel catedràtic de l’Àrea de Genètica de la UMH, José Luis Micol, qui va destacar aspectes clau de la seua àrea d’estudi. A més, es va reconéixer el personal que ha conclòs la seua etapa professional a la universitat, ja siga per jubilació o defunció, amb un emotiu lliurament de distincions.
Compromís amb la qualitat universitària
La participació d’AVAP en aquestes inauguracions del curs acadèmic posa de manifest el seu compromís amb la qualitat educativa i el seu paper essencial en l’avaluació i prospectiva dels sistemes universitaris valencians. A través de la seua labor, l’agència contribueix al fet que les universitats públiques de la Comunitat Valenciana continuen liderant en els àmbits de la innovació, la recerca i el desenvolupament social.
AVAP continuarà treballant estretament amb les universitats per a garantir que el sistema educatiu siga de qualitat, sostenible i alineat amb les necessitats de la societat actual i futura.